Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ
·       Προς τα μέλη του Δ.Σ.
·       Προς τα μέλη της Αδελφότητας που συμμετείχαν στις εκλογές της 12/03/2017.
·       Προς όλα τα μέλη της Αδελφότητας.
Αγαπητοί
Εχει ιδιαίτερη σημασία να προσδιορίσουμε τα καθήκοντα του νέου Δ.Σ. στις τωρινές συνθήκες.
1.Να προασπίσει την ύπαρξη και το δυνάμωμα του χωριού διαισθανόμενο τους κινδύνους που συσσωρεύονται. (Μεθοδεύσεις της Αλβανικής ηγεσίας, τρομοκρατία, απειλούμενη εγκατάλειψη,γεωπολιτική κατάσταση).
2.Να απαλύνει τις αντιθέσεις και τις αντιδικίες μεταξύ των χωριανών-ακόμη και εκείνες που έρχονται από μακριά- προτάσσοντας τα κοινά συμφέροντα. Και καθοριστικό¨ να μην εμπλακεί  στις αντιθέσεις. ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ.
3.Να διασφαλίσει Καφενείο και Ξενώνα ΑΝΟΙΚΤΑ.
4.Να είναι δίπλα στους νέους και νέες αισθανόμενο τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον. Να τους αποτρέψει με λόγια και έργα από τη παθητικότητα, τη μοιρολατρία και το σκοτεινό κόσμο των εξαρτήσεων.
5.Να φροντίσει να είναι δίπλα στους νέους και τις νέες και να βοηθήσει στη κατανόηση του πολιτιστικού πλούτου των παραδόσεων ενάντια στην υποκουλτούρα που διαδίδεται και επιβάλλεται συστηματικά και καθημερινά.
6.Να φροντίσει για τη διατήρηση και ανάδειξη των γνήσιων παραδόσεων που αντέχουν στο χρόνο και εσωκλείουν πλούτο ηθικό,πολιτιστικό, διαπαιδαγωγητικό.
7.Να αναδείξει ευρύτερα το φυσικό πλούτο της περιοχής(Μάνα του Νερού, Καλαμάς κλπ.).Να ενεργήσει για την αξιοποίηση του.
8.Να συνεργασθεί με τα Δ.Σ. των άλλων Αδελφοτήτων της Μουργκάνας  και με την Ομοσπονδία. Να συμμετέχει στις διαδικασίες  της Ομοσπονδίας και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.(Αρθρο 13 του Καταστατικού).
9.Να επιβραβεύσει τους ευεργέτες του χωριού και να ανυψώσει την αίσθηση της ανιδιοτελούς προσφοράς.
10.Να αποτρέψει το ΕΓΩ από όποιον και αν προβάλλεται, όποιο αξίωμα και ιδιότητα και αν  έχει.
11.Να ενεργεί σύμφωνα και για την εξυπηρέτηση των σκοπών ίδρυσης της Αδελφότητας(Αρθρο 2 του Καταστατικού).
Το καλοκαίρι  στο χωριό κτύπησε το καμπανάκι.
Επειτα από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες σύγκλησης Γ.Σ. ειπώθηκε: <<Εάν δεν γίνει Γ.Σ. και δεν συγκροτηθεί Δ.Σ. η Αδελφότητα θα παραδόσει τα κλειδιά>>.

Δεν αρκεί να απευχόμαστε αλλά με έργα και πολύ λιγότερα λόγια να προσφέρουμε. Απο τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2016 πρόκυψε Δ.Σ. και ανέλαβα Γραμματέας. Εως και τον Ιανουάριο του 2017(λιγότερο από 4 μήνες) το νέο Δ.Σ. συλλογικά και ενωτικά πήρε πρωτοβουλίες και παρήγαγε έργο. Οι αναίτιες και προσχηματικές παραιτήσεις-ανεξάρτητα προθέσεων- έβαλαν φρένο στη συνέχιση.(Η επιστολή των ενεργών μελών αναφέρει αναλυτικά).
Το νέο Δ.Σ. οφείλει αξιοποιώντας και τη πρόσφατη εμπειρία να καταδικάσει και να απομονώσει τις διχαστικές απόψεις  και την άποψη <<L’ etat c’ estmoi.- Η εξουσία είμαι ΕΓΩ- Το κράτος είμαι ΕΓΩ>>(Λουδοβίκος ΙΔ).
Οφείλει να αποτρέψει την ιδιοτελή προσωπική προβολή αξιοποιώντας την όποια ιδιότητα (Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γραμματέα κλπ.).
Η άποψη <<Η θα γίνω Πρόεδρος ή παραιτούμαι>> όπως εκφράσθηκε στη συγκρότηση του Δ.Σ. τον Απρίλιο του 2014 είναι καταδικαστέα. Εκφράζει περιφρόνηση προς όλα τα μέλη της Αδελφότητας .
Η άποψη :<<Επειδή πήρα λιγότερες ψήφους από τον Χ, δεν δέχομαι το αποτέλεσμα και ζητάω πάλι εκλογές>>  επίσης εκφράζει περιφρόνηση προς όλους και προς τις συλλογικές διαδικασίες.
Η άποψη: <<Είσαστε κλίκα ,παραιτούμαι ,δεν αναγνωρίζω το αποτέλεσμα  και ας διαλυθεί η Αδελφότητα…… >>  (………..αν δεν περάσει το δικό μου) είναι καταδικαστέα, εκφράζει αυταρχισμό και περιφρόνηση.
Η εκ του πονηρού μεθόδευση: <<Δεν πληρώνω τη συνδρομή αλλά……. υποβάλω υποψηφιότητα και εφ’ όσον το αποτέλεσμα δεν μου αρέσει επικαλούμαι ακυρότητα των εκλογών>> μόνο απομόνωση και περιφρόνηση αξίζει.
Οποιος εκφράζει τις ανωτέρω απόψεις και μεθοδεύσεις ας τις αναθεωρήσει –υπάρχει χρόνος- αλλά δεν έχει το δικαίωμα να βάλει εμπόδια στην ομαλή λειτουργία και τα καθήκοντα που έχει να επιτελέσει το Δ.Σ.  απειλώντας άμεσα ή έμμεσα με προσβολή των αρχαιρεσιών.
Τα καπρίτσια τα συγχωρούμε στα μικρά παιδιά.
Απαιτείται στοιχειώδης σεβασμός.
Ολα τα μέλη της Αδελφότητας είναι ισότιμα.
Είναι γνωστό ότι η καταγωγή μου είναι από τη Καλαμάτα και είμαι περήφανος για αυτή. (Οπως και κάθε χωριανός για το τόπο του).
Με βάση το άρθρο 3 του καταστατικού  είμαι μέλος της Αδελφότητας εδώ και πολλά χρόνια. Η φιλοδοξία μου είναι να προσφέρω –όπου μπορώ- για το καλό κάθε τόπου της Ελλάδας. Είτε είναι ο Φουρνάς, η Καλαμπάκα, η Καλαμάτα, οι Γαργαλιάνοι, οι Σέρρες ,η Ναύπακτος ,η Πάτρα- όπου και σπούδασα. Να προσφέρω και να συμμετέχω στα κοινά είτε για τα συλλογικά συμφέροντα των Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης είτε για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Στις τωρινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη πλειοψηφία, δεν περισσεύει κανείς.
Αντιπαρέρχομαι τη <<κατηγορία>> ότι δεν κατάγομαι από τη Ήπειρο.(Ευτυχώς το καταστατικό δεν προβλέπει απολογία για τη καταγωγή του καθενός.)
Είναι τιμή για το χωριό και για κάθε τόπο οι γαμπροί και οι νύφες να  αγαπούν και να προσφέρουν εκεί που τους φιλοξενούν.
Είναι προσβλητικό ο καταγόμενος από το χωριό να τους διχάζει.
Δεν διεκδικώ κανένα αξίωμα για να προβληθώ .Δεν έχω να κερδίσω κάτι εκτός από εκτίμηση και καλό λόγο.
Θα ανταποδώσω με έργα και προσφορά από όποια θέση.
Δεν διεκδικώ ούτε ξενώνα ,ούτε καφενείο ούτε οικόπεδο ούτε ισόβιους τίτλους.
 <<Με το χθεσινό εισιτήριο δεν περνάς σήμερα>>.
Θα καταδικάζω πάντοτε τις διχαστικές απόψεις χωρίς ποτέ να εμπλακώ σε προσωπικές αντιδικίες. Θα καταδικάζω πάντοτε το ΕΓΩ ,την ιδιοτελή προβολή, το διχασμό, το διαίρει και βασίλευε.
Σήμερα δεν περισσεύει κανείς.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Κανακόπουλος                         Αθήνα 18/03/2017

1 σχόλιο: